FEMEI CONTROVERSATE – Lucretia Borgia


Lucretia Borgia a trait in Italia intre anii 1480 – 1519. Tatal sau a devenit figura istorica cunoscuta sub numele de Papa Alexander VI.

Familia Borgia a devenit simbolul politicii Machiavelice si a coruptiei sexuale. Cu toate ca Lucretia era considera o femeie “fatala”, nu exista un portret autentic care sa fi ramas pana azi, ci doar reproduceri.

A fost descrisa ca avand parul lung, bogat si blond care ii ajungea peste genunchi, ochii caprui si o aparenta naturala despre care se spune ca o facea sa para ca plutind prin aer. Nu se cunoste exact care a fost amestecul Lucretiei in crimele comise de tatal si fratii ei. In urma aranjamentelor fratilor sai, Lucretia s-a casatorit cu un nobil pe nume Giovanni Sforza. Cand acesta n-a mai fost folositor intereselor familiei Borgia, Papa s-a gandit sa ordone executia ginerelui sau. Lucretia afland despre aceasta manevra, l-a anuntat pe sotul sau care a parasit in graba Roma. Este posibil, ca niciodata Papa Alexander VI sa fi dat un asemenea ordin, fiind posibil ca acesta sa fi fost, de fapt, un complot pus la cale de Lucretia si unul dintre fratii ei, in scopul de a-l indeparta pe Giovanni.

Tatal Lucretiei i-a cerut divortul, insa Giovanni a refuzat, acuzand-o pe Lucretia c-ar intretine relatii incestuoase cu fratele si tatal ei. In cele din urma, Giovanni a cedat insistentelor si presiunilor si a anulat casatoria cu Lucretia.

A 2- a casatorie, Lucretia a incheiat-o cu Alfonso de Aragon, care arata”bine”. Lucretia era foarte fericita alaturi de noul ei sot, ceea ce a atras gelozia unuia dintre fratii ei si anume Cesare. Acesta fusese bolnav de sifilis si ramasese cu urme dezgustatoare pe fata si poate de aceea il ura cu inversunare pe cumnatul sau. El a fost cel care a ordonat servitorilor sa-l stranguleze pe Alfonso. Din acesta casatorie, Lucretia a ramas cu un copil.

A 3 -a casatorie si ultima, a fost aranjata tot de tatal Lucretiei, Papa Alexander VI. De data aceasta, Lucretia s-a casatorit cu un print, pe nume Alfonso d Este. Cu acest barbat, Lucretia a avut mai multi copii. Acest print a supravietuit socrului sau si a fost martorul ocular al decaderi  familiei Borgia.

Lucretia a murit in anul 1518 la nasterea celui de al 7-lea sau 8-lea copil. Nu se stie exact daca a avut 7 sau 8 copii. Datorita relatiilor numeroase extra-conjugale, a stilului depravat de viata pe care l-a dus si a posibilului amestec in unele crime comise de familia sa, Lucretia ramane una dintre femeile controversate pana azi. 

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s