Cunoasteti istoria usii ?


Ce poate fi mai banal in zilele noastre decat usa ? Si cine si-ar inchipui ca usile nu au existat din totdeauna la casele oamenilor ?

De fapt, primele relatari despre usi la gasim in vechile papirusuri egiptene. Se pare ca inca de la inceput, adica cu aproximativ 2000 de ani in urma, egiptenii au confectionat usile din lemn, doarece clima calda si uscata nu deforma structura lemnului. 

Exista povesti in care se vorbeste despre diferite mateiale din care ar fi fost confectionat usile de-a lungul istoriei. Despre usile regelui Solomon se povesteste ca erau placate cu aur si argint !!

In indepartata Indie, usile se confectionau din piatra !!

Romanii si grecii avansasera pina la usile duble si preferau sa le confectioneze din arama.

In Marea Britanie, intre anii 1509 – 1603, usile trebuiau sa fie destul de solide ca sa ofere securitate impotriva talharilor numerosi din acea perioada. La cei bogati usile trebuiau sa faca o impresie deosebita, astfel incat erau incrustate de mesteri renumiti, insa scopul era acelasi si anume sa protejeze de hoti sau orice alti intrusi. Dimensiunile usilor, ca si astazi, erau in functie de necesitatile reale de acces si constructie.

Si la romani, usile erau confectionate din lemn (nu se stie perioada exacta cand au aparut) si erau cioplite de mesteri priceputi. De altfel, pana in zilele noastre se mai gasesc astfel de opere de arta populara in diverse regiuni ale tarii noastre.

Usa nu a fost necesara inca de la inceputul umanitatii, fiindca omul a trait in pesteri, deci nu avea nevoie de asemenea precautii. Probabil ca isi baricadau intrarile cu trunchiuri de pomi sau chiar cu bucati de piatra masive, ca in acest fel sa nu fie atacati de animalele salbatice. Apoi, cand oamenii au creat orase cetati, au  construit usi (porti) puternice chiar la intrarea acestor orase-cetati care de obicei se inchideau pe timpul noptii si erau pazite de strajeri. Istoria e plina de asemenea exemple.

Se pare ca de curand o echipa de arheologi suedezi au descoperit ramasitele unei usi care este considerata a fi mai veche decat cea din Egipt (are aprox. 5000 ani vechime). In zilele noastre, usile se confectioneaza din o multitudine de materiale, cu diverse design-uri, pentru multiple intrebuintari, sunt usi glisante, usi cu cod si a.s.m.d. Deci, cine si-ar fi putut inchipui ca usa, articol atat de banal in zilele noastre nu a existat din totdeauna si ca are propria sa “istorie”?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s