Povestea Isoldei (Tristan si Isolda)


Una dintre cele mai cunoscute femei care a inspirat o dragoste absoluta a fost Isolda. Sper sa nu gresesc atunci cand afirm ca povestea de iubire dintre Tristan si Isolda a devenit cunoscuta aproape tuturor. S-au realizat chiar si ecranizari dupa acesta poveste formidabila de dragoste. Dar cine a fost, de fapt aceasta tanara femeie ?

Se spune ca Isolda era o printesa irlandeza, tatal sau fiind regele Angwish. Povestea, se pare ca s-a desfasurat in Timpul Medieval, sub domnia faimosului rege Arthur.

De Isolda, s-a indragostit nebuneste un tanar luptator, pe nume Tristan. Se pare ca acesta, dupa ce l-a invins in batalie pe Morholt, a fost trimis in Irlanda pentru a o aduce pe Isolda, unchiului sau, regele Mark cu care urma sa se casatoreasca. 

Inainte de a parasi tara natala, Isolda a primit din partea mamei sale o licoare fermecata de iubire si pe care ar fi trebuit s-o bea in noaptea nuntii. Din motive necunoscute, bautura raspectiva a ajuns sa fie consumata pe parcursul calatoriei, de catre Tristan si Isolda. Ce a rezultat, e lesne de inteles. Cei doi s-au indragostit nebuneste unul de celalalt. Cu toate acestea, Isolda s-a casatorit cu cel caruia fusese promisa si anume regele Mark, dar a continuat sa se intalneasca pe furis sau cum am spune in zilele noastre, clandestin cu iubitul sau, Tristan. Ca lucrurile sa fie si mai complicate inca, trebuie sa spunem ca Tristan il respecta si admira pe Mark, considerandu-l drept mentorul sau, iar Isolda ii era recunoscatoare sotului ei. La randul sau, regele Mark il indragea pe Tristan ca pe propriul sau fiu. Totusi, afland de tradarea celor doi, Mark a ordonat spanzurarea lui Tristan, iar pe sotia infidela, s-o trimita la o leprozerie. Din fericire, Tristan a reusit sa scape din galere si a salvat-o si pe iubita sa. Cei doi fugari s-au adapostit intr-o padure, dar si aici au fost descoperiti de sotul inselat. Pana la urma, cei trei s-au impacat, Isolda intorcandu-se la sotului ei, iar Tristan plecand in Marea Britanie unde s-a casarorit cu alta femeie.

Si aici, adica la finalul povestii amoroase, exista mai multe variante. Una ar fi ca Tristan este ranit mortal de sabia unchiului sau; alta varianta ar fi ca ciuda casatoriei cu o alta femeie, de fapt aceasta reuniune nu s-a consumat niciodata datorita faptului ca Tristan tanjea dupa iubita sa. Drept consecinta, s-a imbolnavit si i-a trimis vorba Isoldei ca vrea s-o vada pentru ultima oara. Daca Isolda ar fi fost de acord sa-l intalneasca pe Tristan, velele corabiei trimise ar fi fost albe, in caz contrar, velele vor fi negre. Din nefericire, Isolda se pare ca l-a mintit pe iubitul sau, zicand ca velele corabiei vazute erau negre, astfel incat nu s-a dus la intalnirea propusa, iar Tristan, se zice c-ar fi murit cu regretul de a nu o vedea pentru ultima oara pe Isolda.

Iubirea celor doi, devotamentul absolut al lui Tristan, au fost motivul inspiratiei menestrelilor, apoi a poetilor si mult mai tarziu a dramaturgilor moderni care au transpus-o pe scena si pe micul ecran.

Numele Isoldei e sinonim cu iubirea absoluta dar interzisa  si al carei final e unul tragic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s