IUBITE CELEBRE – Veronica Micle


Una dintre femeile iubite si bine cunoscute romanilor si pe care ar fi pacat sa nu o mentionam este VERONICA MICLE. Frumoasa, inteligenta, tanara si nefericita, povestea ei de iubire neimplinita a ramas intiparita in memoria noastra.

Veronica a fost nascuta intr-o familie modesta. Tatal, pantofar de meserie a murit inainte ca fiica lui sa se nasca. Mama, ramasa vaduva si neajutorata, a fost nevoita sa se mute in Moldova, bineinteles, impreuna cu fiica sa. La liceu, Veronica s-a remarcat repede prin frumusetea si inteligenta sa si tot atunci si-a ales pseudonimul de Veronica ,deoarece numele sau real era Ana Campeanu.

Profesorul sau, Stefan Micle de la Universitatea din Iasi s-a indragostit de mult mai tanara Veronica cu care s-a si casatorit dealtfel. Intre cei doi soti exista o diferenta enorma de varsta, barbatul fiind mai batran cu 30 de ani decat sotia lui.

E lesne de inteles ca Veronica nu era atat de fericita in acest mariaj. La Viena, l-a intalnit pe frumosul si tanarul poet Mihai Eminescu. Intre cei doi s-a infiripat o relatie fireasca de iubire, mai ales ca aveau o pasiune comuna si anume cea a scrisului in general si al poeziei in particular. Cei doi si-au dedicat numeroase poeme de-a lungul timpului, avand o corespondenta impresionanata. Din pacate, relatia lor a cunoscut perioade bune dar si rele. In unele poezii, Veronica isi exprima regretul si dezamagirea fiindca iubitul a abandonat-o. 

Dupa moartea naturala a sotului, in 1879, Veronica s-a mutat la Bucuresti, insa Mihai Eminescu nu s-a casatorit cu ea, cum ne-am fi asteptat sa procedeze, ci a declarat-o oficial logodnica. Daca lucrul acesta a multumit-o sau nu pe Veronica, dvs. puteti judeca singuri.

Dragostea lor a ramas neimplinita, in sensul ca nu au oficializat-o si nici nu au avut copii impreuna. Mihai Eminescu a murit inaintea iubitei sale si cunoastem boala necrutatoare care i-a determinat sfarsitul prematur.  Dupa 2 luni de la moartea poetului, Veronica s-a stins si ea din viata. Se pare ca s-ar fi otravit. A fost inmormantata intr-o manastire.

Scrisorile de dragoste dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle denota caracterul special si totodata fragil al relatiei lor. Un sfarsit tragic care a rams drept un simbol al iubirii nerealizate.

Advertisements

One thought on “IUBITE CELEBRE – Veronica Micle

  1. Pingback: IUBITE CELEBRE – Veronica Micle | jurnalulromanilordinegipt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s