BINE DE STIUT : zaharul


Zaharul este un produs consumat aproape fara exceptie de toate categoriile de oameni : copii, tineri, adulti si batrani. Nu ne putem imagina viata fara zahar in bucatarie, cu toate ca au aparut diverse optiuni care sa-l inlocuiasca, insa il preferam si adoram pe ZAHAR.

De fapt, omul nu a fost dintotdeauna dependent de consumul de zahar. Acesta a devenit cunoscut omului cu aproximativ 200 de ani in urma. Cum isi indulceau inaintasii noastri bucatele, nu va pot raspunde cu certitudine. Probabil, folosind indulcitori naturali rezultati din fructe sau legume dulci pe care le puteau fierbe pana la consistenta unui sirop gros. Oricum, aceasta e doar o deductie bazata pe logica simpla, nicidecum o confirmare stiintifica.

Este important de stiut ca omul a fost programat sa consume putin zahar, in jur de 5 %. Daca stam sa ne gandim la animalele omnivore, observam ca ele isi extrag necesarul de glucoza din consumul alimentelor naturale. Si atunci, omul de ce nu aplica aceeasi regula ? Doar pentru a-si imbunatati gustul bucatelor sau al bauturilor dulci ? Se constata ca astazi consumam excesiv zaharoasa pura. Unde vom ajunge ? Lesne de inteles : la o crestere a acidului lactic, adica la o dependenta de zahar care actioneaza de fapt ca un drog, la obezitate. Creierul, insusi devine dependent de zahar si ii cere organismului mai mult, fiindca s-a dovedit ca dulcele e un energizant. Bine zis, un energizant, dar cu ce pret ? Oricum, omul modern poare sa accepte pretul inalt si sa consume din ce in ce mai mult zahar. 

Intrebarea de bun simt ramane deschisa si anume : pana cand ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s