BINE DE STIUT – Orezul


OREZUL ( ORYZA SATIVA )
Este adorat in unele parti ale globului, tolerat in altele si consumat peste tot in lume. Orezul este unul din produsele cele mai raspandite, fiind satios si accesibil ca pret. Poate nu stiati, dar exista peste 3000 de varietati de orez. Asa cum este recoltat, se numeste orez nedecorticat sau “paddy”. Orezul se cultiva mai ales in China, Japonia si India, constituind alimentul de baza al populatiei.
Contine putine substante azotate, dar mult amidon. De aceea, orezul se foloseste la fabricarea grisului, amidonului si a unor bauturi alcoolice. De fapt, bautura alcoolica japoneza “ike” ne este deja familiara, chiar daca nu am testat-o vreodata, insa am aflat despre ea. Se spune ca este un fel de tuica extrasa din orez.
Orezul contine vitaminele A, B1, B2, B6 care, din pacate, dispar la decorticare ; hidrati de carbo0n, fosfor, calciu, fier, potasiu, etc.
Proprietatile orezului sunt : hipotensor si energizant.
Orezul se cultiva si in Romania dar pe portiuni mai restranse. Si in Egipt se cultiva orez, fiind un aliment de baza si care insoteste aproape orice mancare.
In functie de preferinte, puteti gasi variante nenumarate de orez care sa va ispiteasca a le consuma. Unele persoane prefera orezul cu bobul rotund, altele cu bobul lunguiet, spunand ca au gusturi diferite. Multi prefera, mai ales in tarile din Golf si din Middle East sa consume orez basmati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s