FORTAREATA SALAH EL DIN DIN CAIRO – articol


Unul din punctele de maxim interes si atractie din Egipt este “Castelul Salah El Din” din Cairo.
Acesta a fost contruit intre anii 1178-1183, folosind prizonieri din Norman si era desemnat a proteja de armata Cruciatilor.
Se spune ca legendarul Salah El Din a ales zona in care a construit castelul, datorita aerului curat si sanatos din zona respectiva. Bineinteles, acum nici nu se mai pune problema unui aer sanatos in zona suprapopulata cum a devenit Cairo in zilele noastre. Legenda spune ca Salah El Din a mers pana acolo incat a atarnat halci de carne in diferite zone, inclusiv in cea in care a construit ulterior fortareata care ii va purta numele. Desigur ca dupa doar o zi, carnea s-a alterat, insa numai cea din zona citadelei a ramas proaspata timp de cateva zile. In realitate, adica in sfera pragmatica a lucrurilor nu in cea a legendei, adevarul este ca locatia oferea avantaje strategice exceptionale, pe care, un cuceritor de talia lui Salah El Din nu putea sa le ignore. De fapt, el tocmai venise din Siria unde construise orase citadele, asa ca si aici, in Egipt a urmat aceeasi linie arhitecturala. La constructia castelului, Salah El Din a folosit tehnici moderne pentru acele timpuri si materiale solide, dovada ca turistii pot inca vizita acest castel. Peretii erau grosi de 3 metri si inalti de 10 metri. Importanta acestui castel-fortareata era constrolul asupra oraselor Cairo si Fustat.
Peste acest castel a trecut vreme multa, insa el a ramas pe acelasi loc unde a fost construit, ca o dovada a invulnerabilitatii sale si a unei lucrari executate aproape perfect. Evenimentele drastice de-a lungul istoriei, l-au afectat intr-o oarecare masura, insa nu l-au daramat.
Castelul Salah El din ramane o invitatie deschisa urmasilor sai, o fila de istorie aplicata pe care putem s-o exploram cu propriile simturi, nu doar s-o citim. Vizitati castelul Salah El Din din Cairo si nu o sa regretati !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s