Sperante pentru noul an 2014


Suntem oameni, deci e perfect normal sa ne punem sperante de bine, liniste si prosperitate pentru noul an, 2014.

Suntem constienti, desigur ca nu sta in puterea Omului sa cunoasca sau sa determine viitorul. Totusi, cadem in “pacatul” de a ne dori succesele si recunoasterea pe care, poate ca nu le-am avut in anul in curs sau care, consideram ca din anumite motive ar trebui sa vina in noul an.

Daca este gresit sau nu, sa speram, este o problema larg dezbatuta si avand nenumarate interpretari religioase, economice, legate de cultura sau traditia popoarelor. 

De exemplu, in Vest este perfect normal sa-ti doresti anumite lucruri care sa ti se intample. Unii oameni merg pana acolo incat sa consulte astrologi, iar horoscopul a devenit atat de banal, incat nu mai uimeste pe nimeni devotiunea si increderea unor mese largi de oameni care vor in acest fel sa afle taine despre viitor, doar consultand sistematic horoscopul.

La alte popoare, cum sunt cele arabe este considerat un pacat grav credinta ca ai putea cunoaste viitorul, in oricare fel ai aborda subiectul, Allah este Unicul care stie ceea ce se va intampla. De aceea, se pune un accent atat de scazut pe horoscop sau premonitii, cu toate ca in ultimii ani numarul celor care consulta astfel de informatii a inceput sa mai creasca si in aceste tari.

Chinezii, chiar daca sarbatoresc trecerea la un an nou in alta perioada si nicidecum in decembrie, pun un asemenea accent pe zodii, incat anul lor este denumit in functie de zodia care da semnul astrologic anului in discutie. Ei merg pana acolo, incat sa faca determinari si premonitii ale anului viitor, bazandu-se pe interpretari stravechi ale semnului zodiacal, astfel incat unii ani sunt considerati a fi norocosi, altii periculosi, alti ani favorizand relatiile economice sau de iubire s.m.d.p.

Deci viziuni diferite, traditii si mai diferite, toate acestea intalnite la oameni diversi. Si cum diversitatea culturala, religioasa si etmologica trebuie sa fie luate in consideratie, ajungem, deci la concluzia ca oamenii spera si viseaza la binele in care, neconditionat, cred.

Este de bun augur sa speram ca se va inceta exploatarea irationala a resurselor planetei noastre, ca vom inceta sa mai ucidem fara rost si fara raspundere ecologica specii diverse de animale, ca nu vom mai otravi aerul su apele, ca nu vor mai fi orase si tari falimentare, datorita unei proaste gestionari economice sau politice, ca razboaele interne si externe care antreneaza arsenal militar, forte umane si cheltuieli economice uriase vor inceta si ca va sosi momentul solemn in care popoare, indiferent de asezarea lor geografica, religie sau cultura se vor uni intr-o forta imensa si unica spre a-si apara interesele comune si de bun simt, spre a mentine Viata, asa cum a fost ea special creata pentru Noi.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s