NOI SI FURTUNILE DE NISIP


Fiecare tara prezinta avantajele si dezavantajele asezarii sale geografice, deci implicit si a climei respective.Daca in Romania, oamenii se confrunta cu ploi, deci cu noroi, nisori care devin mai apoi baltoace, noi ,cei din tarile desertice si ma refer in mod deosebit la cei din nordul Africii si Orientul Mijlociu, avem de infruntat un inamic teribil si anume, PRAFUL …

Poate ca nu v-ati inchipuit cat discomfort poate aduce acest “dusman” natural, deosebit de puternic si parca de nestavilit, care este PRAFUL. Particule minuscule, unite intr-o combinatie imbatabila patrund in cele mai mici crapaturi ale cladirilor.

In tarile desertice exista doua anotimpuri cunoscute a fi pline de nisip si implicit de praf : primavara si toamna, dar se intampla ca si in restul anului (insa niciodata, iarna) sa te trezesti cu furtuni neprevazute de nisip. In aceste perioade, aerul devine pur si simplu irespirabil. Oricat ai incerca sa previi praful de a-ti patrunde in interiorul casei, e inutil. Poate de aceea, arabii badu (cei care traiesc in desert) isi acopera fetele. In furtunile de nisip, cerul se umple cu nori de praf care, treptat,coboara si ataca cu o violenta si eficacitate incredibile tot ce le sta in cale : oameni, cladiri, animale si plante. Dupa o asemenea furtuna, totul ramane imprimat cu particule de praf.

Multi oameni capata alergii respiratorii care se pot complica pana la aparitia astmului si ganditi-va ca ce este mai rau, consta in faptul ca oricate precautii ai lua, tot te afli expus la acestei furtuni de nisip si praf. Te pot surprinde cand te afli la serviciu, sau pe copii la scoala, cand poate te deplasezi intr-o masina sau tren, practic, te pot surprinde oricand si in orice loc.

Locuitorii acestor tari, bineinteles ca s-au adaptat inconvenientelor climei desertice, insa noi, strainii ,suntem mult mai vulnerabili si expusi riscului de-a capata alergii respiratorii, deci va sfatuiesc sa urmati exemplul acestor localnici care se protejeaza mai eficient.Imagine

Imi amintesc ca la inceput, cand abia ajunsesem in Egipt, nu intelegeam de ce multa lume are mobila imbacsita cu praf, aproape innegrita. Poate ca atunci i-am judecat gresit, insa acum am inteles pefect motivul : nu poti lupta continuu impotriva acestui inamic neobosit care este praful. In final, el este cel care castiga intotdeauna ! Insa am capatat mai multa experienta si “desteptaciunea” de a-i imita pe localnici… Si mai ales, am inteles si acceptat faptul ca Omul e vulnerabil in fata dezlanturii Naturii.

 

Advertisements

One thought on “NOI SI FURTUNILE DE NISIP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s