MINUTUL DE ISTORIE – Sultanul Baiazid


Sultanul Baiazid s-a nascut in anul islamic 761, adica 1360 si a murit in anul islamic 804, adica 1403. A fost cel de-al patrulea sultan al Turciei. A succedat la tronul Turciei dupa ce tatal sau, Murad I a fost ucis in anul 1398 de catre Milos Obilic in batalia de la Kosovo.
S-a luptat cu bulgarii pe care i-a cucerit in anul islamic 797, moment cand a atasat Bulgaria Imperiului Otoman. In Bulgaria, Sultanul Baiazid a construit o moschee impunatoare, care ii poarta, dealtfel, numele. Este desigur cunoscuta si moscheea din Turcia numita Ulu Camii pe care Baiazid a construit-o in localitatea Bursa.
In anul 1394 a atacat si Tara Romaneasca, confruntandu-se cu domnitorul Mircea Cel Batran. In batalia de la Rovine, Sultanul Baiazid a fost invins si oprit de-a inainta pe teritoriul Tarii Romanesti.
Manuel al II-lea, Imparatul Bizantului, regele Sigmund al Ungariei si Papa Bonifacio al IX-lea au constituit o alianta la care au aderat si alte tari europene, in ceea ce s-a numit Cruciada. Armata constituita de acestia numara 120.000 de soldati, in vreme ce armata lui Baiazid insuma 100.000 de oameni. Lupta s-a dat la Nicopole, in nordul Balcanilor. Baiazid i-a invins pe crestini in ciuda unui numar mai mic de soldati. A promis ca va cuceri Vaticanul si-i va da calului sau ovaz din Catedrala Sfantu Petru.
In batalia Ankarei din 1402, Baiazid a fost capturat de Timur iar armata, distrusa. A fost retinut de catre Timur, impreuna cu unul dintre fii sai, Mustafa. Daca Sultanul Baiazid a fost rau sau bine tratat pe perioada detentiei sale, nu se stie precis, dar se spune ca la moartea lui, Timur l-a jelit.
L-am ales pe Sultanul Baiazid sa deschida ciclul personalitatilor istorice din cadrul rubricii “Minutul de istorie” datorita impactului sau asupra lumii islamice dar si asupra romanilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s