LUNA MARTIE SAU LUNA MARTISORULUI


Luna martie se mai numeste popular si luna Martisorului, deoarece pe 1 martie s-a instapanit traditia de-a oferi simbolul Primaverii. In zilele noastre, barbatii ofera un obiect gen talisman pe care il numesc martisor, putand fi un inel sau un mic bibelou legat cu un lantisor alb si rosu. Sa nu uitam ca se pot oferi cu acelasi succes si flori plapande de primavara, Toate aceste dovezi sunt oferite doar pentru a reaminti celor dragi ca primavara a sosit, ca natura renaste, ca  pasarile se intorc la cuiburile lor.

Cea mai veche amuleta asemantoare martisorului dateaza de acum 8000 de ani. In Moldova si Bucovina, martisorul

inceputul primaverii

era compus dintr-o moneda de aur sau argint prinsa cu ata alba – rosie si purtata la gatul copiilor. Si fetele purtau la gat sau la incheietura mainii un martisor pentru 12 zile.

Martisorul, se spune ca tine de traditia Dochiei. Snurul simbolizeaza cele doua anotimpuri : iarna si vara, de care se agata o moneda de aur. De fapt, in toate legendele Dochiei sunt mentionate cele doua anotimpuri antagonice sau altfel spus frigul si caldura, iarna si vara.

In realitate, martie este a 3-a luna din Calendarul Gregorian si este una dintre cele 7 luni ale anului cu 31 de zile. In emisfera Nordica, 1 martie este considerat inceputul primaverii. Numele lunii vine de la zeul roman, Mars, care era zeul razboiului dar si gardianul agriculturii. Luna martie incepe in aceeasi zi a saptamanii ca si luna noiembrtie si se termina in aceeasi zi a saptamanii ca si luna iunie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s