Plantele medicinale – Coada calului


Coada calului este o planta careia ii plac locurile argiloase si umede. Se mai numeste si bradulet.

Se foloseste planta intreaga, fara radacina – care contine o saponina, compusi flavonici, ulei volatil, substante amare, acid silicic, saruri de potasiu, calciu, sodiu, magneziu.

Datorita compozitiei sale chimice complexe, coada-calului are multe intrebuintari in medicina. Are proprietati remineralizante, fapt pentru care se recomanda convalescentilor si anemicilor, sub forma de ceai. Continand ulei volatil, care-i imprima o actiune antimicrobiana si saruri de potasiu, ceaiul se foloseste ca antiseptic si diuretic in boli de rinichi si vezica. Prin diureza pe care o produce, planta actioneaza in bolile de inima, ficat, piele, in guta si reumatism. Coada-calului combate aciditatea crescuta, favorizand vindecarea ulcerului gastric.

Ceaiul se prepara din 4-5 lingurite de planta la 1 litru si jumatate de apa. Se fierbe 10-15 minute, se strecoara si se indulceste. Se bea caldut.

Flori albe, cer senins si soare.

Flori albe, cer senins si soare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s