Cum se manca in tarile arabe in Evul Mediu …


Un proverb arab al timpului spunea ca : “O masa fara legume e ca un batran lipsit de intelepciune” sau “Legumele sunt podoaba unei mese “.

In Evul Mediu, arabii consumau mai ales mazare, bob si fasole, din care pregateau diverse supe, se fierbeau in apa cu sare si se serveau cu ulei de susan sau de nuca ori cu pesmet. Erau foarte apreciate vinetele din care se faceau ciorbe sau se mancau prajite cu otet sau cu lapte. In acea perioada, persoanele distinse evitau sa consume morcovii si prazul din cauza mirosului, in schimb foloseau usturoi si ceapa in mancaruri. Poetii acelor vremuri cantau sparanghelul, foarte apreciat in societatea inalta, cel mai bun fiind cel de Damasc.

Din punct de vedere al alimentatiei pe baza de carne, puiul se afla in fruntea mancarurilor consumate in casele instarite. Din carnea de pui se faceau un numar nesfarsit de feluri de mancare : pui cu fistic, cu dulceata de trandafiri, cu jeleu de mure (!), cu portocale, cu patrunjel, etc.

Cel mai adesea, se lasa puiul la macerat o noapte intreaga, dupa care se fierbea si se taia in bucati, ca poi sa fie prajit in ulei de susan.

Carnea de oaie ca si cea de pui, era recomandata in acele timpuri de doctori, care erau rezervati in privinta consumului carnii de vita pe care o considerau a fi prea uscata dupa gusturile vremii.

Si nu in ultimul rand, arabii din Evul Mediu puneau un pret deosebit pe aspectul unei mese. O serie de retete din acea perioada contin sfaturi cum sa aranjam o masa. Aspectul era luat in consideratie atat pentru aranjamentul unei mese, dar si aspectul sau decorul bucatelor.. In acest sens, ei foloseau sofranul care dadea mancarurilor o culoare frumoasa, aurie.friptura 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s